Jak se kyberzločinci dostali k bankovní databázi?

Před pěti lety jsem nastoupil do práce v místní pobočce banky jako obchodní zástupce. Mé povinnosti zahrnovaly péči o klienty a zpracování jejich bankovních transakcí. Většina dnů probíhala rutinně, ale nedávno se něco změnilo.

Banka nedávno zavedla nové bezpečnostní opatření kvůli hrozbě terorismu. Naši klienti byli povinni přečíst si varování před terorismem před každým převodem peněz na cizí účet. Bylo to pochopitelné, v dnešní době byla bezpečnost na prvním místě.

Jednoho dne však přišel zvrat. Zdálo se, že podvodníci získali přístup k telefonnímu seznamu našich klientů. Začali telefonovat lidem, předstírajíce, že jsou policisté. Vydávali se za vyšetřovatele a začali vyvíjet enormní tlak na naše klienty, tvrdě je obviňujíce.

Tvrdili, že jeden z našich bankéřů byl hlavní terorista zapojený do praní špinavých peněz a bankovního lupičství v rámci širokého mezinárodního spiknutí. Zasílali zděšeným klientům výstrahy, že naše pobočka je pod dohledem policie a brzy budou provedeny razie, při kterých budou všichni zatčeni a majetek zabaven.

Naprostým vrcholem jejich lsti bylo tvrzení, že jediným způsobem, jak ochránit své úspory, je převést peníze ze svého účtu na „bezpečný“ účet policie. Věříc vytvořenému panickému scénáři, mnozí naši klienti podlehli těmto podvodům a převedli své úspory, aby ochránili své finance.

Když jsme zjistili, co se děje, bylo už pozdě. Škoda byla učiněna. Klienti ztratili své úspory a my jsme se ocitli v nepříjemné situaci, která poškodila naši pověst. Bylo to bolestné ponaučení o důležitosti prevence a osvěty v boji proti podvodům a finančním zločinům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!