Počátky internetu

Počátky internetu lze vysledovat ve vývoji Semi-Autonomous Ground Environment (SAGE), což byl systém pro včasné varování a odposlech nepřátelských bombardérů, vyvinutý americkou armádou v 50. letech 20. století. Tento systém vznikl z obavy před útoky bombardérů, jaké byly svědky během druhé světové války.

Jak vysvětluje Thomas Rid „přeměna celého severoamerického kontinentu na pálku protivzdušné obrany znamenala, že radarové stanice, počítače a interceptory musely být propojeny v reálném čase a v masivním měřítku.“ Úsilí vynaložené na vývoj takového systému bylo monumentální v té době a „mělo velmi překvapivý a nedoceněný dopad: pomohlo položit základy pro síťové počítače a nakonec pro internet“ (Rid, 2016: 79).

V 60. letech americká armáda prostřednictvím své agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) dále zkoumala vývoj hlavních počítačových síťových systémů. Tyto snahy vyústily v síť agentur pro pokročilé výzkumné projekty, známou jako ARPANET (Hafner a Lyon, 1996). Cílem bylo vytvořit prostředek, který umožní bezpečnou a odolnou komunikaci a umožní koordinaci vojenských činností. V politickém a strategickém kontextu byla tato práce nesmírně důležitá, protože měla zajistit efektivní a rychlou výměnu informací v případě konfliktu nebo útoku, což by mohlo být rozhodující pro národní bezpečnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!