Zneužívání lidík páchání kyberzločinů

Rozvoj oblasti kolem bývalé vesnice Otres v Sihanoukville, Kambodža, vede k dramatickým změnám, kdy se tradiční vesnice mění na rozsáhlé komplexy kasin, bytových a kancelářských prostor. Tento rychlý rozvoj s sebou přináší i temnou stránku v podobě nelegálních aktivit a zneužívání lidí.

Problémy s nelegálními aktivitami

Podle zprávy Asijské závodní federace a nevládní organizace Mekong Club jsou v těchto nově vznikajících komplexech drženi lidé proti své vůli a nuceni pracovat na nelegálních sázkách, kryptoměnových podvodech a tzv. „řezání prasat“. Tento podvodný model, známý jako sha zhu pan, zahrnuje budování důvěrného vztahu s obětí, často romantického, aby ji následně přesvědčili investovat peníze do falešného podniku.

Rozsah problému

Zpráva uvádí, že v Sihanoukville je v jednom okamžiku drženo v zajetí až 10 000 lidí, především čínských státních příslušníků a oběti z dalších oblastí Asie a Afriky. Tento problém není izolovaný pouze na Kambodžu; odhaduje se, že nelegální sázení a kybernetické podvody v Kambodži, na Filipínách, v Laosu a Myanmaru ročně generují až 100 miliard USD, a až 250 000 lidí pracuje v těchto podzemních odvětvích často proti své vůli.

Záchrana a podpora obětí

V červnu 2021 byla založena Globální organizace proti podvodům (GASO) singapurskou obětí podvodu. GASO pomáhá obětem kyberzločinů a organizuje záchranné operace pro ty, kteří byli nalákáni do zemí jako Kambodža a Myanmar falešnými pracovními inzeráty a uvězněni v těchto komplexech. Oběti, které se odmítnou podílet na podvodech, čelí často mučení, bití, hladovění a izolaci.

Výpovědi obětí a dobrovolníků

Dobrovolníci z GASO sdíleli zkušenosti obětí a poskytli informace o tom, jak jsou lidé lákáni a nuceni pracovat pro podvodné syndikáty. Jeden malajský občan, který přijal pracovní nabídku v Kambodži, byl nakonec uvězněn a nucen pracovat jako online podvodník. Pokusy o útěk byly marné kvůli přísné ozbrojené ostraze a izolaci areálu.

Komplicita místních úřadů

Místní úřady a někteří představitelé jsou často zkorumpovaní a spolupracují se syndikáty, což činí záchranu obětí téměř nemožnou. V jednom případě místní policie pomohla syndikátu znovu zajmout uprchlé pracovníky. Tato situace je zvláště akutní v Sihanoukville, kde podvodné syndikáty mají vazby na významné čínské investory.

Doporučení a povědomí

Je důležité, aby si lidé byli vědomi těchto praktik a opatrně přistupovali k pracovním nabídkám v zahraničí. Organizace jako GASO hrají klíčovou roli v boji proti těmto podvodům a pomáhají obětem najít cestu zpět k normálnímu životu.

Situace v Sihanoukville a dalších oblastech jihovýchodní Asie ukazuje, jak může rychlý rozvoj a nedostatek regulace vést k závažným lidskoprávním problémům. Je nezbytné zvýšit povědomí a podporu pro oběti těchto podvodných operací a posílit mezinárodní spolupráci v boji proti nelegálním aktivitám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!