Technologické základy ARPANETu

ARPANET byl revoluční projekt, který zavedl mnoho klíčových technologických inovací v oblasti počítačových sítí. Použití přepínání paketů, IMP, a protokolů jako NCP a později TCP/IP, vytvořilo základ pro moderní internetovou infrastrukturu, která umožňuje globální a spolehlivou komunikaci.

1. Přepínání paketů

ARPANET byl jednou z prvních sítí, která používala přepínání paketů, což je metoda přenosu dat, která je dnes základem pro internetovou komunikaci.

  • Paket: Data jsou rozdělena do menších bloků nazývaných pakety. Každý paket obsahuje část dat a také hlavičku, která obsahuje informace potřebné k doručení paketu, jako je zdrojová a cílová adresa.
  • Routování: Pakety mohou být posílány různými cestami přes síť, což zvyšuje odolnost vůči výpadkům. Každý směrovač (router) v síti rozhoduje, kam dál paket poslat, na základě informací v jeho hlavičce.

2. IMP (Interface Message Processor)

IMP byl speciální druh směrovače používaný v ARPANETu. Každý uzel sítě měl svůj IMP, který sloužil jako rozhraní mezi hlavním počítačem na daném uzlu a samotnou sítí.

  • Funkce IMP: IMP přijímal data od hostitelského počítače, rozdělil je do paketů, poslal je přes síť a na druhé straně zase skládal zpět do původní podoby.
  • Spojovací uzly: IMPy byly propojeny mezi sebou a vytvářely páteřní síť ARPANETu.

3. Protokoly

Protokoly jsou sady pravidel, které určují, jak komunikace v síti probíhá.

  • NCP (Network Control Protocol): Prvním protokolem používaným v ARPANETu byl NCP. Tento protokol umožňoval základní funkce jako připojení, odpojení a přenos dat mezi uzly.
  • TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol): V 70. letech byly vyvinuty protokoly TCP/IP, které se staly základem pro moderní internet. TCP zajišťuje spolehlivý přenos dat, zatímco IP se stará o adresování a směrování paketů.

4. Spojení a komunikace

Každé spojení mezi uzly zahrnovalo několik kroků:

  1. Vytvoření spojení: Hostitelský počítač odeslal požadavek na vytvoření spojení přes svůj IMP.
  2. Přenos dat: Data byla rozdělena do paketů a odeslána přes síť. Každý paket mohl být poslán různými cestami, ale na cílovém místě byla data znovu složena.
  3. Potvrzení přijetí: Přijetí každého paketu bylo potvrzeno, což zajišťovalo, že žádná data nebyla ztracena nebo poškozena.

Vývoj ARPANETu a jeho význam

ARPANET se stal testovacím prostředím pro mnoho technologií, které se staly standardem pro dnešní internet. Bylo to první použití přepínání paketů na široké škále a zavedlo koncept decentralizované sítě, která je odolná vůči výpadkům a umožňuje efektivní přenos dat mezi různými uzly. Technologie a protokoly vyvinuté pro ARPANET položily základy pro TCP/IP, což jsou klíčové protokoly, které stále používáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!