Počátky internetu lze vysledovat až k projektu ARPANET

Projekt ARPANER, Advanced Research Projects Agency Network, byl zahájen v roce 1969 pod záštitou agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) amerického ministerstva obrany. Hlavním cílem ARPANETu bylo vytvořit decentralizovanou síť, která by umožnila spolehlivou a odolnou komunikaci mezi vojenskými zařízeními a vědeckými institucemi. Tento projekt položil základy moderního internetu tím, že zavedl klíčové technologie jako je přepínání paketů a protokoly pro síťovou komunikaci.

ARPANET se stal prvním široce používaným počítačovým síťovým systémem a sloužil jako důležitý testovací základ pro různé inovace a technologie, které později umožnily vznik internetu tak, jak ho známe dnes.

První síťové připojení

V roce 1969 bylo vytvořeno první síťové spojení mezi University of California, Los Angeles (UCLA) a Stanford Research Institute (SRI).

29. října 1969 bylo navázáno mezi počítačem na UCLA a počítačem ve Stanford Research Institute (SRI) První zprávou bylo slovo „LOGIN“. Při prvním pokusu o přenos došlo k pádu systému po odeslání písmen „L“ a „O“. Další pokusy byly úspěšnější.

Tento úspěšný přenos byl zásadním krokem pro ARPANET, který se stal prvním provozním paketově přepínaným počítačovým systémem. ARPANET měl několik cílů:

  1. Zajistit, aby síť nebyla závislá na jednom centrálním uzlu, což by ji činilo odolnější proti výpadkům.
  2. Umožnit komunikaci i v případě výpadku části sítě, což bylo zvláště důležité pro vojenské účely
  3. Vyvinout metody pro efektivní přenos dat mezi různými uzly v síti.

Vývoj TCP/IP protokolů: V 70. letech 20. století byly vyvinuty přenosové protokoly TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), které umožnily standardizaci komunikace mezi různými sítěmi.

Rozšíření sítě: ARPANET se postupně rozšířil a připojil další univerzity a výzkumné instituce, což vedlo ke zvýšení počtu uživatelů a množství přenášených dat.

V roce 1983 přešel ARPANET na TCP/IP protokoly, což umožnilo vzájemnou komunikaci mezi různými sítěmi a položilo základy globálního internetu. V roce 1990 byl ARPANET oficiálně vyřazen z provozu, ale jeho technologie a principy nadále formovaly vývoj internetu.

Konspirační teorie kolem ARPANETu a internetu často vycházejí z nedůvěry k vládním a korporátním entitám. Ačkoli některé teorie mohou mít zrnko pravdy (například v otázkách dohledu), mnohé jsou přehnané nebo nepravdivé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!